Vilaweb.cat

El consell de ministres espanyol decretarà un laude obligatori per desencallar el conflicte de l’aeroport

El consell de ministres de l’estat ha acordat d’establir un arbitratge obligatori per a desencallar el conflicte dels treballadors de seguretat a l’aeroport de Barcelona. Així ho ha anunciat el ministre de Foment espanyol, Íñigo de la Serna, en la conferència de premsa posterior al consell de ministres extraordinari d’aquest vespre.

Els representants dels treballadors i la direcció de l’empresa hauran de designar un àrbitre de mutu acord en el termini de 24 hores, després que es notifiqui l’acord doptat pel consell de ministres a les parts en conflicte. De no ser així, serà el Ministeri de Foment qui designarà l’àrbitre per a posar punt final conflicte. La situació s’hauria de resoldre en un termini màxim de deu dies després de ser designat l’àrbitre. 

De la Serna ha destacat que el govern espanyol ha entrat en el procés per desencallar el conflicte a l’aeroport quan ja s’havien esgotat totes les etapes de mediació possibles, atès que els treballadors d’Eulen van refusar, en assemblea, la proposta de la Generalitat la setmana passada, fet que va desencallar dilluns en una vaga total i indefinida. 

El ministre ha assegurat que els treballadors d’Eulen segueixen els serveis mínims del 90%, decretats pel govern espanyol, i que la intervenció de la Guàrdia Civil s’ha dut a terme per garantir la seguretat i l’activitat normal en els punts de control de seguretat de l’aeroport. 

Els representants dels treballadors ja va anunciar que portarien el decret del laude obligatori als tribunals perquè consideren que és il·legal i que vulnera un dret fonamental com és el de vaga. A més, els treballadors que donen suport a la vaga diuen que, d’acord amb la llei, que té un pes interpretatiu, no es compleixen tots els requisits –durada de la vaga i conseqüències, les posicions de les parts i perjudici greu de l’economia– perquè el govern apliqui el laude.

El TC refusa el recurs de la Generalitat contra la suspensió de la reforma del reglament

El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha refusat, en una sessió extraordinària aquesta tarda, el recurs de súplica de la Generalitat contra la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament de Catalunya, que permetria de tramitar lleis de desconnexió en lectura única, previst a l’article 135.2.

La reforma del reglament, aprovada el mes passat, preveu que un grup parlamentari, promotor de qualsevol proposició de llei, pugui sol·licitar-ne al ple la tramitació per lectura única. Això permetria d’aprovar amb celeritat les lleis de desconnexió.

Arran d’un recurs presentat el 31 de juliol pel govern espanyol, el TC va suspendre la reforma del reglament i per això el 3 d’agost la Generalitat va interposar aquest recurs de súplica. En aquest recurs, la Generalitat pretenia evitar un ‘abús de dret’ del govern espanyol, que acusava de fer un ús ‘desproporcionat i abusiu’ dels recursos d’inconstitucionalitat per tal de blocar qualsevol iniciativa del parlament.

La decisió de presentar recurs es va prendre a proposta del portaveu del govern, Jordi Turull, i del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. Turull va dir que el recurs del govern espanyol formava part de la ‘persecució preventiva i ideològica’ de l’estat contra Catalunya, i va subratllar que aquest mateix mecanisme forma part dels reglaments dels parlaments de catorze comunitats autònomes i del congrés espanyol.

Una desena de museus de Barcelona, afectats aquest dimecres per vagues i aturades de treballadors

Una desena de museus de Barcelona s’han vist afectats aquest dimecres per una vaga i aturades convocades per treballadors de Serveis Educatius Ciut’Art i el sindicat SUT, que ha obligat a tancar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), La Virreina i la Fundació Antoni Tàpies.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona han explicat a Europa Press que la protesta ha afectat també el Museu del Disseny, la Fundació Joan Miró, el Reial Monestir de Pedralbes i l’Arxiu Històric, que han obert parcialment, mentre que no s’han vist conseqüències al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

SUT ha iniciat una vaga indefinida al MACBA i l’Arxiu Històric, alhora que aturades per a aquest dimecres en altres equipaments culturals de la ciutat, per tal de protestar contra la reducció de condicions, jornades i llocs de treball que assegura que veuen ‘licitació rere licitació’. En un comunicat del sindicat, els treballadors de Ciut’Art han demanat la fi de la subcontractació, un mecanisme que consideren ‘un subterfugi amb l’únic objectiu de no haver de pagar els salaris dels treballadors’.

El consistori ha apel·lat al diàleg entre les parts, mentre segueix fent un seguiment actiu de la protesta dels treballadors de Ciut’Art, que ja van protagonitzar vagues l’any passat en equipaments culturals. ‘El tema dels serveis externs en el sector cultural és un dels temes que més preocupa l’Ajuntament’, ha afirmat l’Executiu d’Ada Colau, que ha subratllat que es poden veure millores en els darrers plecs publicats per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Evacuen quatre persones d’un edifici de Badalona pel perill d’esfondrament del terrat

Quatre persones han estat evacuades d’un edifici del carrer Urà de Badalona aquest dimecres pel perill d’esfondrament del terrat de la construcció. Els fets han tingut lloc cap a dos quarts de sis de la tarda i han implicat l’actuació de la Guàrdia Urbana del municipi i dels Bombers, que hi han enviat dues dotacions.

Els Bombers han inspeccionat l’edifici, al número 19 del carrer, i han constatat que el terrat començava a esfondrar-se, per la qual cosa han ordenat l’evacuació i el precintament de la construcció. Els agents policials han tallat la circulació al carrer mentre han durat les tasques d’evacuació. Els Bombers han explicat que es tracta d’un edifici antic de tres plantes. Un cop inspeccionat s’ha comprovat que estava en molt mal estat, i per això s’ha decidit evacuar les quatre persones que hi vivien.

Bèlgica indemnitzarà les empreses afectades per l’escàndol dels ous contaminats

El Govern belga ha proposat aquest dimecres indemnitzar les empreses del país afectades pel cas dels ous contaminats per l’insecticida fipronil, amb l’objectiu de cobrir les despeses operacionals causades per l’escàndol i la destrucció de productes contaminats, segons informen mitjans locals.

L’Executiu belga ha proposat un total de deu mesures per donar suport a les companyies que han resultat afectades per aquest escàndol, en el nucli del qual es troba Bèlgica, el primer país que ha notificat a les autoritats europees l’existència de l’insecticida en ous. En concret, l’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària de Bèlgica (AFSCA) serà l’encarregada de concedir les indemnitzacions, tot i que encara s’han de determinar qüestions com les condicions, les categories de beneficiaris o les quantitats màximes a rebre, segons assenyala la cadena francòfona RTBF.

Suport de l’Estat a les empreses

Les compensacions inclouran dos tipus d’ajudes. D’una banda, indemnitzacions per als costos operacionals ocasionats per la crisi, principalment relacionats amb el transport, la neteja, el tractament, la destrucció i la descontaminació d’animals i productes. D’altra banda, es destinaran a cobrir el dèficit generat per la destrucció de productes contaminats.

A més, dins de les mesures plantejades pel Govern belga està la de permetre a les empreses acollir-se a un pla de pagament de cotitzacions socials, l’exempció total o parcial de despeses i interessos de demora de les cotitzacions socials si els trimestres anteriors s’han pagat a temps i facilitats de pagament en matèria de retenció d’impostos i de pagament de l’IVA.

Així mateix, es permetrà a les granges avícoles i a la indústria alimentària sol·licitar l’atur temporal ‘per causa de força major’, s’engegarà un mecanisme de reparació col·lectiva per a empreses i es facilitaran els crèdits bancaris a empreses afectades. El Govern belga ha anunciat a més que es constituirà com a part civil en els tribunals contra les empreses responsables de l’escàndol amb l’objectiu d’obtenir compensacions pel perjudici econòmic ocasionat, les despeses provocades i un altre tipus de danys.

ONGs denuncien que falten per arribar 15.613 persones refugiades perquè l’estat compleixi amb la xifra compromesa

Més d’un centenar d’organitzacions socials que van llançar el passat mes de maig la campanya ‘Veniu Ja!’, per la qual exigeixen que el Govern espanyol compleixi el seu compromís d’acollir 17.337 persones refugiades, han recordat aquest dimecres, 16 d’agost, que encara falten per arribar 15.613 persones refugiades perquè l’Estat espanyol compleixi amb el seu compromís, que expira el pròxim 26 de setembre.

‘L’Estat espanyol es va comprometre a acollir 17.337 persones refugiades. Només queden per la data límit 41 dies (…). Falten per arribar 15.613 persones refugiades (el 90.06%). Ahir van arribar 0″, afirma el missatge principal que figura a la pàgina web, en la qual un comptador en temps real mostra el nombre persones que estan arribant a l’estat enfront dels dies que queden perquè el compromís es compleixi, un total de 41.

Les ONG denuncien que al món hi ha 21,3 milions de persones refugiades que han fugit de les seves cases per culpa d’un conflicte. L’Estat espanyol es va comprometre a acollir-ne 17.337, un 0,08% del total. ‘I el temps s’esgota’, alerten els impulsors de la iniciativa, que compta actualment amb 318 organitzacions i entitats adherides.

En un primer termini, el Govern espanyol es va comprometre a reassentar 1.449 persones, que haurien d’arribar a l’Estat de tercers països com Turquia, el Líban o Jordània, abans del 20 de juliol del 2017. Atenent el segon termini donat per la UE, el 26 de setembre l’Estat espanyol hauria d’haver ressituat des de diferents països d’Europa 15.888 persones.

Estirada d’orelles de Fachín a Coscubiela per la utilizació del concepte de ‘neteja ètnica’

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i líder de Podem, Albano-Dante Fachín, ha recordat al portaveu del grup parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, que el llenguatge és ‘matèria primera de la política’ i que hauria d’evitar conceptes com el de ‘neteja ètnica’, en un tuit publicat aquesta tarda.

El llenguatge és matèria primera de la política. Compte amb conceptes com “neteja ètnica”. Mai més. Cap frivolitat amb les paraules. pic.twitter.com/zVx3kgwaWW

— Albano-Dante Fachin (@AlbanoDante76) 16 d’agost de 2017

L’estirada d’orelles de Fachin al portaveu del seu grup parlamentari té lloc després que Coscubiela utilitzés aquest terme per criticar l’informe encarregat per l’Ajuntament de Sabadell que suposadament recomanava canviar el nom de la plaça d’Antonio Machado, en ser considerat espanyolista.

Trias afirma que la crisi dels narcopisos al Raval és fruit de la manca ‘d’autoritat’ de l’Ajuntament de Barcelona

El president del Grup Municipal Demòcrata de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha denunciat la ‘complaença i la inhibició’ de l’equip de govern municipal d’Ada Colau en l’àmbit de les drogues, la venda ambulat i la prostitució. Trias ha dit que aquesta actitud suposa una manca ‘d’autoritat’ que es tradueix en crisi com la dels narcopisos del Raval o la venda ambulant.

Trias ha reconegut que no hi ha fórmules màgiques per evitar els casos de drogues o d’alteració de la convivència en la ciutat però el que sí que cal és ‘autoritat’ per dissuadir d’actuar a la ciutat als grups de delinqüents. El polític ha fet aquestes declaracions en una visita als carrers guarnits amb motius de les Festes de Gràcia.

Aigües fecals a les begudes de la platja

El líder municipal Demòcrata també s’ha referit a la necessitat ‘d’actuar immediatament’ davant un possible cas d’intoxicació alimentària per parts dels venedors ambulants a les platges de Barcelona. El cas ha estat denunciat per El País, que ha detectat aigües fecals en algunes de les begudes que es venen a peu de la sorra de la platja. Trias ha demanat que s’investigui aquesta denúncia i en cas de confirmar-se que s’actuï d’una manera decidida i amb autoritat.

El polític municipal ha criticat les declaracions de la tinent d’alcalde Janet Sanz en les que responsabilitzava al cos dels Mossos d’Esquadra. Trias ha dit que no es tracta d’una discussió sobre diferents administracions sinó que aquests casos han de potenciar al màxim la col·laboració dels cossos de seguretat de les dues administracions ‘per mantenir el civisme a la ciutat’.

La primera dama de Zimbàbue al·lega immunitat diplomàtica per evitar ser processada a Sud-àfrica per agredir una jove model

La Policia sud-africana ha aclarit aquest dimecres que la primera dama de Zimbàbue, Grace Mugabe, no ha abandonat el país després de ser acusada d’agredir una dona en un hotel de Johannesburg, si bé la intenció de la dona de Robert Mugabe és la d’esquivar qualsevol tipus de procés judicial al·legant immunitat diplomàtica.

Grace Mugabe, potencial successora del seu marit, havia viatjat a Sud-àfrica per motius mèdics. Aquest diumenge, segons els testimonis recaptats per la premsa local, suposadament va copejar una model de 20 anys, Gabriella Engels, amb un cable després de sorprendre-la al costat dels seus fills en una habitació d’hotel. La família de la jove assegura que Engels va rebre 14 punts de sutura al cap.

Sud-àfrica demana un procés ordinari

Després de la confusió dels últims dies, la Policia sud-africana finalment ha aclarit aquest dimecres que Grace Mugabe no se n’ha anat del país, encara que no ha acudit a la vista judicial que hi havia convocada aquest dimarts per realitzar una primera anàlisi del cas. Segons una font de la Intel·ligència de Zimbàbue, la primera dama no havia utilitzat passaport diplomàtic per entrar en territori sud-africà, encara que el Govern del seu marit sí que hauria sol·licitat formalment la immunitat. Des de Sud-àfrica, no obstant això, ja s’ha advertit que serà ‘processada mitjançant el sistema legal’ ordinari.

El principal responsable de la Policia sud-africana, Lesetja Mothiba, ha declarat al Parlament que la posició de la seva institució és que Grace Mugabe ha de presentar-se davant el jutge. ‘Vam estar esperant per ella tot el dia d’ahir’, ha dit Mothiba, que també espera algun tipus de declaració per part de l’acusada. Grace Mugabe és una figura clau en la carrera per succeir el seu marit. La primera dama, de 52 anys, es disputa amb el vicepresident, Emmerson Mnangagwa, el lideratge del governant ZANU-PF per poder ascendir a la prefectura del Govern.

Afrucat recolza la mobilització de pagesos en defensa de la fruita dolça que preveu tallar l’A-2 divendres

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha tramès tot el suport cap a les organitzacions agràries que es mobilitzaran divendres a Soses (Segrià) on es preveu fer un tall a l’A-2 per protestar contra la situació del sector de la fruita dolça. El president del Comitè de pinyol d’Afrucat, Sisco Palau, ha qualificat d’insostenible la situació que està vivint el sector enguany, amb preus que es mantenen entre 10 i 15 cèntims per quilos per sota del preu de cost.

És per això, que ha reclamat l’activació immediata de mesures i ha defensat la mobilització que per primer cop reuneix agricultors catalans i també aragonesos. La junta d’Afrucat reclama retirades immediates per a la present campanya i preveu una tardor i hivern intensos on caldrà prendre decisions estructurals per tal d’evitar que el que està passant aquest estiu es repeteixi.

La fruita del pinyol, un conflicte geopolític

Sisco Palau ha recordat que la fruita de pinyol és un producte que no es pot emmagatzemar i la ‘gran pressió dels mercats, amb el tancament de Rússia per quart any consecutiu i el bloqueig de Bielorússia d’enguany, fa que els preus de venda caiguin per sota dels costos de producció posant a la corda fluixa l’economia de moltes explotacions i empreses fruiteres’.

El sector està a l’espera de la resposta de la Comissió Europea a les peticions que se li van traslladar la setmana passada en una reunió amb la Direcció General d’Agricultura, on la consellera Meritxell Serret també era present recolzant la producció. ‘Hem de limitar l’accés de producte als mercats i només ho podrem fer incrementant les retirades de fruita’, ha remarcat Palau.

Afrucat doncs, destaca la transcendència de la mobilització que sindicats i organitzacions agràries duran a terme el pròxim divendres, ja que uneixen Catalunya i Aragó en un front comú en la defensa de la producció fruitera de la Vall de l’Ebre; la zona que més ha invertit i modernitzat les seves plantacions i la que més pateix els baixos preus del mercat.

El PSOE rebutja el delicte de sedició que planteja el PP i apel·la al diàleg amb Catalunya abans de l’1-O

La sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha fet aquest dimecres una crida al diàleg a Catalunya per cercar acords amb els independentistes abans que tingui lloc el referèndum que prepara la Generalitat per l’1 d’octubre, i ‘hi hagi una ruptura de l’ordre constitucional’. La dirigent socialista ha rebutjat que ara el PP es plantegi la via del delicte de sedició -una possible revolta davant de l’ordenament jurídic- però celebra que el govern de Rajoy descarti d’aplicar l’article 155 de la constitució espanyola, que preveu la intervenció de l’autonomia.

El PSOE reunirà la seva comissió executiva federal, el 28 d’agost, per debatre i decidir les mesures que portaran al Congrés dels Diputats espanyol, durant el mes de setembre, per tractar d’aturar el desafiament sobiranista, segons ha anunciat Lastra.

‘Nosaltres creiem que val més cercar les solucions ara que fer-ho el dia 2 d’octubre’, ha defensat la dirigent socialista durant la conferència de premsa que ha ofert a Ferraz, després de la reunió que la comissió permanent federal ha convocat aquest dimecres.

Contra l’immobilisme del govern espanyol
Segons Lastra, la solució al conflicte polític que viu Catalunya no és l”immobilisme’ del govern de l’estat, sinó potenciar ‘el diàleg constitucional’. ‘Evidentment això no és fàcil, però la nostra obligació, com a primer partit de l’oposició, i ja que el govern de l’estat no ho fa, és intentar-ho. Per això també fem una crida, no només al govern de Rajoy, sinó a la resta de forces’, ha explicat.

En aquest sentit, Lastra ha assenyalat que tot i que encara no han parlat amb el PDeCAT ni amb ERC sobre les mesures que planegen dur al congrés el setembre, des del PSOE creuen que els independentistes seran conscients que ‘han de cercar una sortida dialogada i negociada al conflicte que ells mateixos van plantejar i que saben que no els durà enlloc, només a una conflictivitat més gran’.

Així, ha assenyalat que encara que el PSOE dóna suport al govern de l’estat en la decisió de recórrer la llei del referèndum, perquè ‘no hi ha una altra via que la legalitat’, també creuen que a La Moncloa ‘necessiten una millor estratègia en el desmantellament de l’independentisme’.

Rebutja la via del delicte de sedició
Lastra ha rebutjat que ara el PP es plantegi recórrer a la via del delicte de sedició, com va assegurar el portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, en una entrevista a Europa Press. ‘No ho faran. Estic convençuda que no ho faran perquè del que es tracta aquí i on hem d’estar tots els demòcrates és de cercar una sortida dialogada a aquest problema’, ha postil·lat.

D’altra banda, la sotssecretària socialista ha celebrat que el PP descarti la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia de Catalunya. ‘Benvinguts a les nostres posicions’, ha assenyalat, per afegir que espera que no sigui l”última vegada’ que el PP accepta els plantejaments socialistes.

El PSOE presentarà el 28 d’agost el seu pla per a Catalunya

El PSOE presentarà, el 28 d’agost, el seu pla per a Catalunya. Ho ha dit la vicesecretaria general del partit, Adriana Lastra, que ha assenyalat que consistirà en un conjunt d’iniciatives parlamentàries per ‘aportar solucions al conflicte català’. En aquest sentit, Lastra ha afegit que ho fan davant ‘l’immobilisme del PP’ en el conflicte català i pel fet que és la seva ‘obligació com a principal partit de l’oposició’.

La socialista ha explicat que aquest conjunt d’iniciatives es portaran al Congrés dels Diputats i que es basen en el seu full de ruta que és la Declaració de Barcelona. D’aquesta manera, els socialistes afirmen que es volen anticipar ara a proposar solucions perquè siguin ‘molt més eficaces i eficients que el dia 2 d’octubre’.

Suport socialista al PP contra el referèndum

Lastra ha recordat que, en l’entrevista que van mantenir Pedro Sánchez i Rajoy, el líder del PSOE va traslladar al president espanyol ‘tot el suport que fos necessari davant el desafiament independentista’ i que només li va posar una condició: ‘que dialogués constitucionalment’. Segons els socialistes, un mes després d’aquesta entrevista, Rajoy no només no ha fet res sinó que temen que continuï així perquè no hi ha hagut cap anunci, avenç o gest.

La dirigent socialista ha assenyalat que l’aposta del partit ‘ofereix tres certeses als catalans i al conjunt dels espanyols: un Sí al compliment de la llei’ i per això donaran suport al govern espanyol en el recurs a la llei del referèndum; ‘un Sí també al diàleg constitucional per desbloquejar la situació, i un Sí a prendre la iniciativa, que els demòcrates vagin per davant dels independentistes i no estiguin sempre al rebuf del què facin’.

Respecte al fet que la Mesa del Parlament no hagi iniciat aquest dimecres la tramitació de la llei del referèndum, la número dos del PSOE ha donat suport a les declaracions del PSC i ha considerat que és un pas més en l’opacitat de les forces independentistes, perquè el que aconsegueixen amb aquesta decisió és ‘escurçar els terminis’ i ‘impedir a la resta de diputats exercir el seu dret i la seva obligació, que és vetllar pel compliment de la norma’. Lastra també ha celebrat les darreres declaracions de dirigents del PP en relació a la no aplicació de l’article 155 a Catalunya.

L’aeroport de Girona guanya un 17% de passatgers al juliol i ja supera el milió d’usuaris durant l’any 2017

La terminal de Vilobí d’Onyar, a la Selva, ha guanyat un 17,2% de passatgers durant el juliol i, en el que portem d’any, ja supera el milió d’usuaris. Segons Aena, al llarg d’aquest 2017 ja hi ha hagut 1.109.748 passatgers que han passat per l’aeroport de Girona. L’aerolínia de baix cost Ryanair continua acaparant el trànsit. De fet, transporta dos de cada tres passatgers. Pel què fa a rutes, durant aquest juliol, les més sol·licitades han estat Amsterdam, Manchester, Brussel·les-Charleroi, Birmingham o Weeze, Alemanya.

Els sindicats d’Aena amenacen de fer una vaga de 25 dies a tots els aeroports de l’estat a partir del 15 de setembre

CCOO, UGT i USO, els tres sindicats amb representació a Aena, han registrat aquest dimecres davant la Comissió d’Interpretació, Vigilància, Conciliació i Arbitratge (CIVCA) una convocatòria de 25 dies de vaga a tots els aeroports de l’estat a partir del 15 de setembre davant la manca de voluntat de l’empresa i del Ministeri de Foment per satisfer les seves demandes. Concretament, els sindicats reclamen recuperar el poder adquisitiu perdut, que xifren en un 8%, i que es contractin 700 nous treballadors per cobrir baixes i, d’aquesta manera, garantir que tots els aeroports funcionin en les condicions de seguretat adequades. El pas fet avui és el previ, segons que marca el conveni col·lectiu, a una convocatòria oficial i definitiva de vaga que es farà efectiva, asseguren els representants dels treballadors, si en la reunió que mantindran el pròxim 31 d’agost amb el secretari d’estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez Pomar, no s’arriba a un acord satisfactori. En cas de confirmar-se, les aturades, a les quals s’ha convocat els 8.200 treballadors del gestor aeroportuari, es farien els dies 15, 17, 22, 24 i 29 de setembre; l’1, 6, 11, 15, 27, 30 i 31 d’octubre; el 3 i 5 de novembre; i l’1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre. D’aquesta manera, aeroports com el de Barcelona, que porta un mes patint les conseqüències de la vaga dels treballadors d’Eulen, podrien veure alterat el funcionament normal en períodes tan sensibles com el pont de desembre o les vacances de Nadal, entre d’altres.

El PSC redacta un esborrany per dur la llei del Referèndum al Consell de Garanties Estatutàries

El Partit Socialista de Catalunya ha preparat un esborrany de sol·licitud de dictamen sobre la proposició de llei del Referèndum per lliurar-la quan s’iniciïn els tràmits. Així ho ha explicat el president del grup parlamentari, Miquel Iceta, que ha criticat el ‘menyspreu’ dels procediments i paper de control de la cambra, sobretot dels grups i diputats de l’oposició, que fa la majoria independentista. Per Iceta, la no admissió a tràmit de la proposició de llei a la reunió de la Mesa del Parlament d’aquest dimecres és una mostra que es volen fer les coses ‘de pressa i d’amagat’ per evitar un possible dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

El PSC està convençut que el procediment escollit per iniciar els tràmits parlamentaris del que qualifica ‘mal anomenada’  llei del Referèndum respon a les ‘maniobres dilatòries d’obscurisme i d’escapisme parlamentari’ que promou la majoria independentista, amb la ‘complicitat’ de la presidència, per tal d’evitar que el Consell de Garanties Estatutàries es pugui posicionar sobre el text legal.

Per aquest motiu, i per ‘’avançar-se en el temps’’, el grup parlamentari socialista ja ha elaborat un esborrany on exposa els arguments jurídics de fons pels quals rebutgen la proposició de llei. Així ho ha explicat el president del grup parlamentari, Miquel Iceta, després que la Mesa del Parlament no hagi admès a tràmit la proposició i per tant, es retardi l’inici dels tràmits parlamentaris que han de portar la seva aprovació.

El parlament prohibirà l’entrada a policies armats i amb la cara coberta

La mesa del parlament ha aprovat aquest dimecres un protocol que regula l’entrada de membres dels cossos i forces de seguretat que exigeix que els agents deixin les seves armes en l’entrada de l’edifici i vagin amb el rostre descobert, entre altres condicions.

El protocol s’ha aprovat després que agents de la Guàrdia Civil es personessin en el Parlament a la fi de juliol per recaptar informació sobre el cas 3%.

El document de cinc pàgines ordena les actuacions a seguir sobre l’accés de la policia judicial al Parlament i estipula que els agents hauran d’identificar-se davant els Mossos que hi ha en l’entrada ‘i exposar el motiu de la seva presència’.

Després, el protocol indica que els uixers hauran de contactar amb el responsable de seguretat, que, al seu torn, demanarà l’autorització o l’ordre judicial als agents: haurà de fotocopiar el document i enviar-ho al secretari general o al lletrat major del Parlament.

El secretari general informarà a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè ‘autoritzi l’entrada a l’edifici’ dels agents que tinguin ordre judicial; si no tenen aquest document, no se’ls deixarà entrar.

‘Si, malgrat això, els agents persisteixen en la seva pretensió, el secretari general donarà compte de la seva actitud a la Presidència perquè informi al cap superior dels agents personats’ en cas que ho consideri oportú, concreta el protocol.

Si tenen autorització i accedeixen a l’edifici, ‘dipositaran les armes en l’armari corresponent’ i hauran de mantenir el rostre descobert mentre estiguin en el Parlament.

El protocol afegeix que la policia judicial ‘en cap cas pot accedir al Parlament per practicar la detenció d’un diputat’, i defensa respectar en tot moment el principi d’inviolabilitat dels representants.

L’aeroport de Reus guanya un 17% de passatgers al juliol i supera el mig milió d’usuaris aquest any

L’aeroport de Reus manté les bones xifres dels darrers mesos i torna a incrementar usuaris en el passat mes de juliol. Segons les dades facilitades per Aena, la infraestructura del Baix Camp tanca el darrer mes amb 196.227 passatgers, un 17,1% més que en el mateix període de l’any passat. En el que portem d’any, Reus ha superat ja el mig milió d’usuaris, 559.719, el que suposa un increment del 26,2% respecte els set primers mesos del 2016.

Pel que fa a les operacions, durant el mes de juliol s’han fet 2.182 moviments, un 11,8% més que en el mateix període de l’any passat. Entre el gener i el juliol, l’aeroport de Reus acumula 9.413 operacions, un 13,7% més que en els primers set mesos de 2016.  Ryanair es manté com la companyia predominant, transportant un terç dels passatgers.

 

CC.OO. critica la precarietat dels treballadors que gestionaran la Renda Garantida de Ciutadania

CC.OO. de Catalunya ha criticat la ‘precarietat’ dels treballadors que gestionaran la Renda Garantida de Ciutadania, ja que seran funcionaris interins de Programa, fora de la relació de treball.

En un comunicat, CC.OO. ha lamentat que la majoria de treballadors tindran ‘una jornada parcial, un salari mesquí i uns horaris que podran arribar a les 21.00 hores’, i ha advertit que el govern pretén convertir la Renda en un programa temporal. També han al·legat que el govern no ha creat els llocs de treball a aquest efecte i ha informat a les 403 persones afectades que no treballaran en la seva implementació més de tres anys.

El referèndum de l’1-O, al festival polític de Noruega

La sisena edició del festival Arendalsuka de Noruega, acollirà aquest dijous un debat sobre el dret a decidir, la importància dels referèndums i, en concret, el referèndum de l’1 d’octubre. L’acte, organitzat conjuntament per l’Europabevegelsen, el Moviment Europeista Noruec, i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, es farà en anglès, sota el nom ‘El dret a ser escoltat: són els referèndums la nostra millor eina democràtica?’.

L’acte es dividirà en quatre parts diferenciades. A la part introductòria, el professor Jan Erik Grindheim, president d’Europabevegelsen, analitzarà l’ús i la funció del referèndum en diversos models democràtics. A continuació, la directora general d’Afers Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó, exposarà el cas català. Jan Erik Mustad, professor de la Universitat d’Agder, parlarà sobre el referèndum del Brexit i el cas escocès. Finalment, Asle Toje, director de recerca del Nobel Peace Institute, parlarà sobre l’experiència del referèndum en què Noruega va rebutjar d’entrar a la Unió Europea l’any 1994.

El secretari general de Diplocat, Albert Royo, ha explicat que Noruega ‘és un país de gran tradició democràtica i amb experiència en referèndums i que, per tant, és lògic que el debat català susciti interès’.

El debat de Noruega serà el darrer de la sèrie d’actes sobre Catalunya que s’han fet en les darreres setmanes en els festivals polítics d’estiu als països nòrdics i bàltics impulsats des de Diplocat. Concretament, la situació política de Catalunya s’ha tractat als festivals de Foolkemodet (Dinamarca), Lampa (Letònia), Almedalsveckan (Suècia), i Arvamusfestival (Estònia).

El parlament es querellarà contra Rajoy i Santamaría per no comparèixer per l’operació Catalunya

La mesa del parlament ha decidit de presentar una querella contra una quinzena de càrrecs que han declinat de comparèixer en la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, entre els quals destaquen el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Segons fonts parlamentàries, la presentació de la querella s’ha aprovat amb la majoria de vots que sumen els membres de Junts pel Sí a la mesa, malgrat que el PSC i Ciutadans hi han votat en contra. El PP i la CUP tenen veu però no pas vot en aquest òrgan.

Les citades fonts han detallat que aquests dies vinents es decidirà com es presentarà la querella i quan, ja que abans de fer-ho es vol consultar experts penalistes sobre la via més adequada.

Pàgines