Vilaweb.cat

Serret, des de l’ONU: ‘La repressió de l’estat no s’atura’

La consellera exiliada Meritxell Serret ha assistit avui a un debat sobre els drets humans a la seu de l’ONU a Ginebra. Ha denunciat que ‘la repressió de l’estat no s’atura’ i ha explicat que valorarà amb els seus advocats fins a quin punt pot tirar endavant la petició de la fiscalia d’immobilitzar-li el passaport per a evitar que es desplaci a altres països.

Sobre la petició de la fiscalia de mantenir Jordi Sànchez a la presó, ha dit que a Espanya es continuen ‘violant drets’ perquè no deixen que una persona com ell, que es va presentar a les eleccions, pugui representar la ciutadania.

Solé denuncia al Consell de Drets Humans de l’ONU la ‘violència desproporcionada i horrible’ de l’1-O

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha intervingut aquest dimarts al plenari de la 37a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra per a denunciar ‘la violència desproporcionada i horrible’ de l’1-O i el fet que l’estat espanyol ‘violés clarament’ el dret a l’autodeterminació i estigui vulnerant els drets ‘a la llibertat d’expressió i de reunió’ a Catalunya.

En un discurs a la Sala XXIV del Palau de les Nacions Unides de Ginebra, Solé ha criticat la reacció autoritària del govern espanyol al procés independentista i ha dit que l’empresonament preventiu de membres del govern i de la societat civil és un ‘clar abús’. ‘Que, l’any 2018, a la Unió Europea hi hagi presos polítics i exiliats només perquè volien que el poble pogués exercir el seu dret a votar i decidir és una cosa que els demòcrates i els defensors dels drets humans mai haurien d’acceptar’, ha dit Solé.

En declaracions a la premsa just després de la seva intervenció, l’eurodiputat d’ERC ha destacat la importància de ‘posar de manifest a la seu de les Nacions Unides i davant del Consell de Drets Humans el fet que l’estat espanyol no està complint amb les seves obligacions internacionals’.

‘Tenir l’oportunitat de dir això clarament a les Nacions Unides i davant de representants d’estats, i parlar de la injustícia que hi hagi presos polítics i exiliats pel fet d’haver exercit un dret, el de l’autodeterminació, que és fonamental, és posar en evidència la involució democràtica a l’estat espanyol’, ha afegit.

El TC rebutja el recurs del PSC per posar en marxa el rellotge de la investidura

El TC ha rebutjat el recurs d’empara del PSC en el qual demanava al tribunal que prengués mesures cautelars perquè s’activessin els terminis de la investidura. Els socialistes consideren que d’ençà que el president del parlament, Roger Torrent, va suspendre el ple d’investidura de Carles Puigdemont, el rellotge per unes noves eleccions està en marxa.

 

El govern espanyol no alliberarà l’AP7 entre Tarragona i Sagunt el 2020, quan acaba la concessió

Els diputats del PSPV al congrés espanyol han informat que el govern espanyol no té entre els seus plans l’alliberament de l’AP7 en els trams entre Tarragona i Sagunt ni entre El Campello (Alacantí) i València a partir del 31 de desembre del 2019, quan venç la concessió d’explotació.

Els socialistes han explicat que el govern espanyol, en resposta a una pregunta parlamentària, diu que quan la concessió venci no preveu la seva prorroga però que quan sigui revertida decidirà la forma d’explotació de la mateixa. Així mateix, afegeix que no preveu l’alliberament de trams d’autopista excepte que alguna circumstància no prevista ho exigeixi. En la seva resposta, el Ministeri de Foment espanyol es mostra obert a implementar mesures de bonificació de peatge en col·laboració amb els governs territorials.

El diputat Herick Campos ha qualificat la resposta del govern espanyol com ‘la constatació d’un nou maltractament’ al País Valencià, ja que la ciutadania continuarà assumint el ‘pagament de peatge d’una carretera amortitzada, amb conseqüències en la mobilitat els residents i pèrdua de competitivitat de les empreses, indústria, cooperatives, i sector turístic, davant d’altres comunitats que compten amb vies ràpides sense peatge’.

Campos ha recordat que el PSOE ha assumit els acords amb el govern del PP sobre pròrrogues del peatge per l’alt cost que tindria per les indemnitzacions i la inseguretat jurídica que podria traslladar a inversors, però que en el cas d’aquests trams de l’AP7, la situació ja no es dóna, i han exigit que no hi hagi pròrrogues que poguessin generar nous compromisos i indemnitzacions per a empreses privades.

A més, ha sol·licitat al govern espanyol que atengui les peticions formulades per la Generalitat per a iniciar els tràmits necessaris perquè l’AP7 quedi lliure de peatge, ja que ‘s’ha d’adjudicar una nova concessió d’explotació i manteniment però sense peatge i s’ha de revisar accessos i sortides, així com punts que en els que s’hauria d’ampliar la capacitat’.

Campos ha considerat com una ‘broma de mal gust’ que en la resposta parlamentària es mostri la seva disposició a aprovar liberalitzacions parcials, sempre que assumeixi el seu cost la Generalitat amb la situació del finançament precari que té el País Valencià. El diputat ha exigit al govern espanyol que treballi amb la Generalitat per habilitar aquestes liberalitzacions parcials i que assumeixi la despesa de les mateixes, com fa a la AP9 a Galícia.

Llarena obre una nova peça separada contra l’1-O i la declara secreta

El jutge instructor del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha acordat noves diligències en la causa oberta contra el govern i els ‘Jordis’ per rebel·lió, sedició i malversació. Per una banda, ha ordenat obrir una peça separada i l’ha declarat secreta durant un mes. Per tant, durant aquest període, podrà ordenar noves diligències sense que se’n faci públic el contingut o les persones a qui es dirigeixen.

A banda, el jutge ha sol·licitat a la Guàrdia Civil que aporti els documents i d’altres ‘elements objectius’ amb els quals basa l’informe sobre les despeses públiques per a celebrar el referèndum. Concretament, demana al Grup de Delinqüència Econòmica i Tecnològica de la Guàrdia Civil que li remeti aquestes proves, amb les quals basava les acusacions de malversació.

La fiscalia demana l’anul·lació dels passaports dels exiliats per a restringir la seva projecció internacional

La fiscalia espanyola ha demanat al jutge del Suprem Pablo Llarena que invalidi el passaport de tots els polítics catalans exiliats. El ministeri públic considera que és una mesura ‘absolutament imprescindible’ perquè Puigdemont, Serret, Comín, Ponsatí, Puig i Gabriel estan utilitzant els viatges ‘per a continuar portant a terme activitats clarament identificades amb la projecció i la justificació internacional dels delictes rebel·lió i sedició en els quals han participat.’

La fiscalia ha sol·licitat que Llarena retiri els documents als exiliats, però preveient que això serà impossible perquè no es presentaran al Suprem, demanen al jutge que ‘executi les mesures’ perquè les autoritats competents ‘anul·lin la vigència i la validesa’ dels passaports.

La fiscalia demana que es retirin els passaports de Puigdemont, Comin, Serret, Puig, Ponsatí i Gabriel un cop s’ha constatat que estan fent viatges per diversos països. pic.twitter.com/VwOACS1plA

— Albert Calatrava (@albertcalatrava) March 20, 2018

Nicolas Levrat: ‘Spain has violated its human rights commitments’

The offices of the United Nations in Geneva have become the capital of Catalonia’s human and civil rights for some days this week. After the screening of the documentary “Catalogne: l’Espagne au bord de la crise de nerfs” (“Catalonia: Spain at the edge of a nervous crisis”) and before the debate on Catalonia’s current political situation organised by the Human Rights Film Festival (FIFDH), VilaWeb interviewed Nicolas Levrat, professor at the Faculty of Law of the University of Geneva and director of the Global Studies Institute. He will be the doctoral thesis tutor of Anna Gabriel, a Catalan politician recently exiled in Switzerland.

-Have you seen the documentary? What do you think about it?
-I think it’s a very neutral movie. It criticises both positions, which is partly correct as I think there have been mistakes on both sides. It doesn’t really take side, it’s quite accurate and it allows everyone to form their own opinion, also those who did not know much about the situation. It’s quite factual.

-I understand that you have followed the Catalan case for a while. How do you think that we have come to the present situation?
-It’s a very good question and there are many factors of course. Madrid refused to enter a serious negotiation on the evolution of the Statute of Autonomy of Catalonia. There was an attempt to revise the statute, which was accepted, and then the Constitutional Court cut it down and all that. But I think there was room for some negotiation and sooner or later there will be. There is no other way. I do not believe Madrid -and when I say Madrid I do not speak of the current government, but of the Spanish population as a whole- can impose its will on Catalans. Neither can Catalans impose their will on the whole Spanish population. Basically, you have two democratic legitimacies, probably on different sides but it’s not even certain, maybe if Catalans were to organise a proper vote they would vote to remain in Spain, I don’t know. Even if they want to leave, then you need to have a negotiation process, so sooner or later there will be a negotiation. It would have been better to do it before all this spectacular drama. We see that the situation is bad because in the previous election there was the same result on the relationship between Barcelona and Madrid. I hope at some point serious negotiation will start.

-After interviewing some Europeans, I have come to the conclusion that in Europe people don’t understand that Catalans broke the law, nor that the Spanish government sends politicians to prison.
– Not only politicians, also representatives from civil society, which in my opinion is even worse! Not that I do not defend politicians, they also benefit from human rights. It’s possible that some laws were broken, whether they were legitimate or not is another matter, but in any case they were broken by those who were in charge, the politicians. I don’t think they should be sent to jail, but they can be prosecuted and let’s see what a judge says. I know there is a debate about the independence of the judiciary. Now, people from civil society, who only expressed their opinion, which was not illegal… There is absolutely no justification to keep them jailed. It is a latent violation of human rights.

-What pressure can people put on the Spanish government? I mean, they are in jail and will continue captive. Why should the judge or the Spanish government set them free?
-In the current world there are national laws and constitutional laws, but all European states abide also to values ​​and principles like the European conventions and human rights treaties. There is the International Covenant on Civil and Political Rights approved by the United Nations in 1966. These are treaties that Spain has signed. Somehow, by keeping them in jail, Spain has violated its human rights commitments. At some point there will be a process that will clarify it, but this demands a lot of time, because you have to go to the European Court of Human Rights in Strasbourg. Anyway, these are clearly unacceptable facts. On the other hand, some laws were broken, but it’s difficult because there is also the right of self-determination. No country in the world has provision in its national laws of the right of self-determination. It’s a difficult case: people invoke a right recognized by international law, which states recognize, but at the same time don’t want to implement it because it puts at risk their existence.

-Do you think this question will stay open for a long time?
-Personally, I hope that at some point there will be some evolution in Europe and the European institutions. In some way, EU members are not genuinely sovereign as we understood it in the 20th century. Things have changed and I hope that Europeans together will be smart enough to deal with these issues. If you look at the EU Treaty, the first article talks about a “union among the peoples of Europe”, not among the states but among its citizens. And yes, Catalans are people, the Basques are people, Galicians are people, the Flemings are people, Scots are people… So I hope that at some point we will be smart enough to find a solution.

El Clínic posa en marxa un Hospital de Dia per a mares amb trastorns com la depressió o la psicosi postpart

L’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa un nou Hospital de Dia per a mares que acaben de tenir un fill i presenten trastorns mentals com la depressió o la psicosi postpart.

El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 per a nadons amb una estada aproximada de tres mesos. Segons estudis internacionals, una de cada quatre dones embarassades podria presentar algun problema de salut mental –els més comuns són l’ansietat i la depressió- i el 4% d’aquests trastorns serà greu o complex.

Igualment, les mares amb patologies mentals prèvies, especialment amb trastorn bipolar o trastorns depressius, tenen un alt risc de descompensació en els primers mesos postpart.

Jordi Sànchez deixarà l’acta de diputat i renunciarà a la investidura

El diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, deixarà l’escó al parlament en les pròximes setmanes, renunciant així a la possibilitat de ser investit com a president de la Generalitat. Junts per Catalunya l’havia proposat com a candidat, però el vet del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, a què pogués sortir de la presó per a defensar la seva candidatura al ple del parlament, havia dificultat les seves opcions.

Segons que han confirmat fonts de Junts per Catalunya a VilaWeb, Sànchez ha fet aquest anunci al Suprem. Avui s’hi ha personat per a conèixer la decisió de la sala d’apel·lacions sobre el recurs presentat per la seva defensa, després que el jutge decidís de no concedir-li la llibertat el febrer passat. De moment la fiscalia es decanta per a mantenir-lo empresonat.

‘Els carrers seran sempre nostres’, fet cançó

Des de les terres de cruïla de la Sènia, el grup Mascarats ens presenta Els carrers seran sempre nostres, un homenatge musical a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre. Com no pot ser d’altra manera, el títol està directament inspirat en l’himne popular que la ciutadania es va fer seu el 20 de setembre i que tant s’ha repetit mobilització rere mobilització. En definitiva, un homenatge a un dia que durarà anys.

El vídeo promocional, que s’estrena en exclusiva a VilaWeb, s’ha gravat entre Castelló, La Ràpita i Barcelona. Hi apareixen persones que el grup considera representatives del moment viscut: polítics com Montse Venturòs, Gabriel Rufiàn, Mireia Boya, Joan Coma, representants d’organitzacions juvenils com Arran i les JERC, Universitats per la República, la Plataforma per la Llengua, persones implicades als CDR i l’ANC, Bombers per la Repúlica o el fotoperiodista Jordi Borràs. L’aparició d’aquestes persones també vol ser un homenatge a tots aquests agents que van fer possible l’1 d’octubre i les posteriors grans mobilitzacions (3 d’octubre, 8 de novembre, etc.).

D’aquest vídeo també en sortirà un petit documentari recollint les paraules de les persones que hi apareixen. Parlaran de l’1 d’octubre, de la mobilització popular i com conceben la música com una eina més de transformació social. A partir del dia 30 de març estarà disponible a les xarxes socials del grup i s’estrenarà al seu poble natal, la Sénia. El videoclip-documental ha comptat amb la direcció de Lluís Chesa (Castelló) i la producció de Júlia Urgell.

Mascarats és un grup a cavall entre la música catalana i valenciana que combina el reggae amb ritmes més contundents del rock. La principal característica del grup és la cançó reivindicativa amb la potència de les seves lletres i crear un bon ambient als seus concerts. L’any passat van gravar el primer disc en un estudi professional sota el nom Trencarem l’imaginari, tota una declaració d’intencions. La gravació va anar a càrrec de Sam Ferrer al WZ Estudi de Borriol.

Conversa amb Montserrat Gallart, avui a l’Espai VilaWeb

Aquest vespre es fa un acte a l’Espai VilaWeb organitzat pel grup de poesia Reversos. Es tracta d’una conversa amb Montserrat Gallart i Sanfeliu, doctora en Filologia Clàssica, llicenciada en Filologia Francesa, traductora i escriptora. Els participants conversaran amb Gallart sobre la poesia i la seva obra. Els seus darrers llibres publicats són: Acords del cor (Témenos Edicions, 2014) i Memòries d’uns gats feliços (Editorial Gregal, 2017). L’acte es fa a les set del vespre a la sala d’actes de VilaWeb, al carrer Ferlandina, 43 baixos, de Barcelona. És un acte obert a tothom.

Els Mossos a Ok Diario: ’Situeu un comissari mort el 2016 al capdavant de les comunicacions de l’1-O’

El diari d’Edurado Inda, Ok Diario, ha publicat avui un article on assenyala que la direcció dels Mossos d’Esquadra, malgrat estar intervinguda pel govern espanyol, encara compta amb quatre comandaments independentistes. Segons el diari, la policia espanyola i la Guàrdia Civil en tenen constància i per això són cautelosos a l’hora de compartir informació amb els quatre oficials. ‘Pot ser utilitzada contra els interessos del 155’, explica el mitjà.

En l’article es mostra un organigrama de la cúpula dels Mossos i s’explica, amb noms i cognoms, qui són els comandaments independentistes. Però la informació flaqueja quan s’esmenta el comissari David Piqué Batalló, mort el setembre de 2016. Segons el diari, Batalló és el cap de la Comissaria Superior de Coordinació i la seva funció és la de coordinar les actuacions i les comunicacions entre les diferents comissaries.

‘Aquesta funció fou decisiva durant l’1-O, quan es va indicar de manera simultània a totes les zones de Catalunya ordres als Mossos en les quals s’especificava que havien d’abandonar els centres de votació si observaven que corrien perill’, explica el diari.

El cos de Mossos d’Esquadra ha respost de seguida en el seu compte de Twitter: ‘Situen un comissari mort el 2016 al capdavant de les comunicacions de l’1-O. Rigor i respecte, si us plau.’

Sitúan a un comisario fallecido en el 2016 al frente de las comunicaciones del 1-O. Rigor y respeto, por favorhttps://t.co/9j3c7ACuEB via @okdiario

— Mossos (@mossos) March 20, 2018

La fiscalia demana presó per a Sànchez i una fiança de 100.000 euros per a Forn

La fiscalia espanyola ha demanat avui una fiança de 100.000 euros per deixar en llibertat Joaquim Forn, que actualment es troba sota presó preventiva a Estremera per ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ara la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem haurà de decidir si accepta aquesta petició de la fiscalia. En el cas de Jordi Sànchez, la fiscalia es decanta per a mantenir-lo empresonat.

La fiscalia ha fet aquestes peticions durant la vista que hi ha hagut avui davant la sala d’apel·lacions. La defensa de Forn havia sol·licitat l’alliberament al·legant que no hi ha risc de reiteració delictiva de les acusacions de rebel·lió, sedició i malversació de diner públic. Vox, com a acusació popular, ha demanat que Forn continuï en presó preventiva.

Aquestes hores vinents els tres magistrats de la sala hauran de prendre una decisió sobre ambdós casos. Fins ara, tots els intents de la defensa de Forn s’havien fet davant el jutge instructor, Pablo Llarena, que s’havia negat a deixar-lo en llibertat. Ara, la decisió és a mans de la sala i el ponent de la interlocutòria serà Miguel Colmenero. És molt probable que la decisió de la sala no se sàpiga avui.

En el cas de Forn, Llarena argumentava la possibilitat de reiteració delictiva dient que no es creia que ara es comprometés a respectar la legalitat espanyola perquè no havia abandonat la ideologia independentista, perquè hi havia molta gent a Catalunya que continuava essent independentista i perquè Carles Puigdemont continuava volent la independència. És a dir, Llarena argumentava la possibilitat de ‘reiteració delictiva’ de Forn basant-se en la ideologia d’unes altres persones i què poguessin fer.

Jordi Sànchez (empresonat a Soto del Real) i Forn han arribat aquest matí a les dependències de l’Audiència espanyola. A primera hora, uns vehicles de la Guàrdia Civil els han traslladats de Soto del Real i Estremera, respectivament, fins als calabossos de l’Audiència, perquè al Suprem no en tenen. Forn era citat a les deu, però a darrera hora no ha assistit a la vista. La seva defensa va demanar ahir que no fos traslladat al Suprem, però la petició no es va acabar cursant perquè es va presentar massa tard.

Forn i Oriol Junqueras fa 138 dies que són a la presó. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, 155 dies.

La Guàrdia Civil intenta criminalitzar ara En Peu de Pau i assenyala una vintena d’activistes

La Guàrdia Civil va encara més enllà en la persecució i intimidació de l’independentisme polític i cívic. El Ministeri d’Interior espanyol ha filtrat a El Confidencial tres fulls d’un informe de la Guàrdia Civil enviats fa poc al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què són assenyalats una vintena d’activistes i membres d’entitats vinculades al pacifisme i a la mobilització civil no violenta, entre els quals hi ha el diputat d’ERC i ex-portaveu de Casa Nostra – Casa Vostra, Rubèn Wagensberg; el director de Fundipau, Jordi Armadans; l’ex-diputat de la CUP David Fernàndez; la filòsofa Marina Garcés; l’històric activista i assessor de l’Institut Internacional per a l’Acció No Violenta Pepe Beúnza; el vice-president d’Òmnium Marcel Mauri; l’ex-diputat de la CUP Antonio Baños, jutnament amb més representants i portaveus de diversos CDR.

El procediment és l’habitual de la Guàrdia Civil o la policia espanyola quan volen atemorir o criminalitzar algú dins l’independentisme: filtrar-ho a El Confidencial, un mitjà molt ben connectat amb els comandaments dels cossos policíacs espanyols. De fet, els autors de la notícia són els mateixos que van publicar una altra informació filtrada per la policia espanyola i que va ser donada per bona: un suposat cas de reclutament d’espies per part dels Mossos en un pis franc, que es va demostrar que era fals.

Ara l’objectiu són representants dels moviments socials més pacifistes que hi ha a Catalunya. La Guàrdia Civil fa una llista dels noms, com si es tractés d’una informació revelada, com si hagués estat amagada, per bé que és una informació pública i fàcilment accessible des de fa mesos. En l’informe, assenyalen específicament la iniciativa En Peu de Pau, impulsada per una dotzena d’entitats amb el propòsit de traslladar a la ciutadania l’antimilitarisme, el pacifisme i el feminisme en un context de mobilitzacions en favor de la República i contra la repressió.

En declaracions a VilaWeb, Wagensberg diu que amb informes com aquest ‘volen que la gent s’atemoreixi i que s’ho pensi dues vegades abans de participar activament en qualsevol iniciativa política. El missatge que volen fer arribar és que “si feu alguna cosa us estarem vigilant amb lupa”. I les paraules que fan servir contra nosaltres cerquen tergiversar el que fem.’

A més, fa notar ‘la feina poca elaborada per part de la Guàrdia Civil’, perquè és clar que van fer servir simplement el vídeo de la conferència de premsa de la presentació d’En Peu de Pau, perquè els noms de tots els assenyalats són presentats en el mateix ordre de les intervencions.

Heus ací els noms assenyalats:

L’ex-president francès Nicolas Sarkozy, detingut pel finançament irregular de la campanya electoral del 2007

L’ex-president francès Nicolas Sarkozy ha estat detingut aquest matí a Nanterre, prop de París, arran d’una investigació per un suposat finançament il·lícit de la campanya electoral del 2007. Segons Le Monde, suposadament va rebre diners del dictador libi Moammar al-Gaddafi. Sarkozy és ara mateix sota custòdia policíaca, tot esperant de ser interrogat.

La investigació pel presumpte finançament irregular es va obrir l’abril del 2013, arran d’unes informacions publicades per la pàgina web Mediapart. De mica en mica, s’han anat descobrint més detalls de la trama i ara és la primera vegada que la justícia escoltarà la versió de l’ex-president. La custòdia de Sarkozy es pot allargar quaranta-vuit hores.

El 2016, en les primàries dels Republicans, en les quals competia Sarkozy, es va saber que l’intermediari Ziad Takieddine havia confirmat que entre el 2006 i el 2007 havia transportat cinc milions d’euros en efectiu de Trípoli a París. Sarkozy també apareix en els llibres de comptabilitat de Choukri Ghanem, ex-ministre de Petroli de Líbia.

Nevades en cotes molt baixes al Principat i afectacions en la circulació

El temporal de fred i neu està afectant s’ha deixat notar a tot el Principat. La cota de neu ronda ara mateix els 200 metres, tot i que pot arribar a baixar fins als 100. El prelitoral i el litoral de Barcelona, la Catalunya central i el camp de Tarragona és on neva amb més intensitat. S’espera que a partir del migdia el mal temps comenci a remetre i a la tarda, quan comença la primavera, el sol comenci a aparèixer en algunes zones.

Ara mateix, hi ha set carreteres tallades, però cap d’important. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha tallat tots els accessos a Collserola pel gruix de neu acumulat. Calen cadenes a quatre carreteres del Pirineu, entre les quals el port de la Bonaigua (C-28). El servei de Trànsit informa que la neu i el gel sí que provoquen afectacions en vies principals: la A-2 (entre Tàrrega i Esparreguera), C-16 (Túnel del Cadí), C-17 (entre Ripoll i Vic), C-25 (entre Cervera i Santa Coloma de Farners) o C-37 (entre Manlleu i Olot). Consulteu tots els problemes de mobilitat.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de les previsions i de les precipitacions i nevades que hi ha al Principat. A més, totes les incidències es poden seguir minut a minut amb la web del Servei Català de Trànsit, el compte de Trànsit i l’Equip Viari de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

Ací podeu veure el mapa de precipitacions.

La cota de neu volta els 200 metres, tot i que hi ha sectors on queda al voltant dels 100 metres. Mapa amb temperatura, ratxes de vent actual i precipitació acumulada + imatge del producte radar d'estimació pluja-neu. #meteocat pic.twitter.com/40pLcCdChN

— Meteocat (@meteocat) March 20, 2018

Pel que fa a Andorra, calen equipaments a Canillo, La Cortinada, Erts i la connexió amb la frontera amb l’estat francès. El Servei Meteorològic d’Andorra actualitza les temperatures, i també es pot consultar informació a la pàgina web i l’estat del trànsit a l’Agència de Mobilitat. Els canvis meteorològics de Catalunya Nord, els trobareu a Météo France i les restriccions de trànsit, a l’agència francesa Bison Futé.

#FaseGroga #Equipaments CG2- Canillo, CG3- La Cortinada, CG4/5- Erts i RN22- Accés a França.

— Mobilitat Andorra (@Mobilitat_AND) March 20, 2018

Les portades dels diaris: ‘Itàlia amenaça Open Arms amb la presó’ i ‘I ara, Finlàndia’

Avui, 20 de març de 2018, les informacions principals de VilaWeb són aquestes:

Tot seguit us oferim les portades de tots els diaris del país.

VilaWeb Paper:

Ara:

Diari de Girona:

Diario Información:

Diario de Ibiza:

El Periódico Mediterraneo:

El Periódico de Catalunya:

El Punt Avui:

El Punt Avui – Camp i Ebre:

El Punt Avui – Girona:

El Punt-Avui – Lleida:

L’Esportiu:

La Vanguardia:

Las Provincias:

Le Indépendant:

Levante:

Levante de Castelló:

Menorca – Diario Insular:

Periódico de Ibiza:

Regio7:

Superdeporte:

Última Hora:

Les portades del dimarts 20 de març de 2018

Ara:

Diari de Girona:

Diario Información:

Diario de Ibiza:

El Periódico Mediterraneo:

El Periódico de Catalunya:

El Punt Avui:

El Punt Avui – Camp i Ebre:

El Punt Avui – Girona:

El Punt-Avui – Lleida:

L'Esportiu:

La Vanguardia:

Las Provincias:

Le Indépendant:

Levante:

Levante de Castelló:

Menorca – Diario Insular:

Periódico de Ibiza:

Regio7:

Superdeporte:

Última Hora:

Desmuntant la retòrica de la medicina alternativa

 La medicina alternativa té una gran prevalença social, promoguda per grups ben organitzats que han desenvolupat una retòrica enrevessada per a justificar-se enfront de l’absència de proves. Aquest article analitzarà alguns d’aquests arguments, de vegades fal·làcies (ad populum o ad ignorantiam), altres estils de raonament (com les teories de la conspiració) i confusions entorn de conceptes científics (com l’efecte placebo o l’autoritat científica). L’objectiu és posar en relleu la pobresa retòrica dels defensors de la medicina alternativa, amb especial èmfasi en els perills per al consumidor.

La medicina alternativa en va plena, d’exemples de pensament il·lògic. Si un pensador crític parla amb acupuntors, homeòpates, naturòpates, quiropràctics o altres tipus de metges alternatius, o si estudia els molts articles sobre el tema o escolta els pacients de terapeutes alternatius, arribarà a la conclusió que abunden les fal·làcies i les idees estranyes. Potser el lector es pregunte què és la medicina alternativa. Hi ha una alternativa a la medicina? La resposta a aquesta última pregunta és «no»; la resposta a la primera és una mica més complexa. El que habitualment coneixem com a «medicina alternativa», i el que alguns estudis sobre el tema anomenen «MAC» (medicina alternativa i complementària), és un conjunt de pràctiques oferides a la societat sota el supòsit que tenen els mateixos efectes curatius que la medicina basada en dades empíriques, però que no han provat la seua efectivitat (quan la medicina alternativa prova la seua efectivitat, és rebatejada com a «medicina»). El factor diferencial entre ambdues pràctiques es troba en la garantia epistèmica de cadascuna d’elles i en la garantia que ofereixen als seus usuaris.

Llig l’article sencer a la web de Mètode

Angelo Fasce i Edzard Ernst

Què és Mètode?

Botulina: un verí que cura

«Totes les substàncies són verins; no existeix cap que no ho sigui. La dosi diferencia un verí d’una medicina», escriu Paracels. Un verí és qualsevol substància tòxica que provoca malaltia, lesions o la mort en un ésser viu que ha estat en contacte amb ella. Un verí que prové o és sintetitzat per un microorganisme rep el nom de toxina. Se sap que els microorganismes sintetitzen toxines per adquirir aliment, defensar-se contra la predació, o envair hostes potencials. El més probable, però, és que també tinguin altres funcions desconegudes importants per a la fisiologia de l’organisme productor. És evident que les toxines bacterianes van evolucionar molt abans de l’aparició dels organismes eucariòtics multicel·lulars, que constitueixen actualment la principal diana d’acció d’aquestes toxines.

Els humans han utilitzat verins i toxines amb diferents finalitats, com ara caçar i defensar el territori (per exemple, amb puntes de fletxa impregnades amb curare, substància extreta de diverses espècies de la planta Strychnos toxifera), o eliminar gent d’importància pública, com ara Sòcrates (amb cicuta, la planta Conium maculatum) o Napoleó (amb arsènic). No obstant això, en alguns casos les toxines s’han utilitzat també per al tractament de malalties. Per exemple, el curare s’ha utilitzat per tractar convulsions i espasmes, ja que bloqueja la conducció nerviosa motora per inhibició de la captació d’acetilcolina en les plaques neurotransmissores.

Llig l’article sencer en la web de Mètode

Carles Puche, Ricard Guerrero, Mercè Berlanga.

Què és Mètode?

Pàgines